所報 105
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-  -29QuadKey: A Japanese Kana Character Input Method for Smartwatches with Four KeysTakashi YASUFUKU and Yoshihiro NAKAMURARecently, wearable devices called smartwatches have been attracting attention. Since a smartwatch has a much smaller display screen than existing mobile devices such as smartphones, it is not possible to arrange a full set of useable keys of sufficient size for it. Therefore, the occlusion problem and the fat finger problem occur, making it difficult to enter characters with smartwatches. Considering practicality of use as a keyboard, in addition to reducing these problems, it is necessary to have a high input performance. Thus, we propose a Japanese Kana character input method, QuadKey, that limits the number of keys to 4 by changing the character set assignment of a key by sliding to an adjacent key. Because the proposed method uses only 4 keys, a sufficient size is secured for each key and the occlusion and fat finger problems are reduced. Furthermore, the mechanism of changing the character set by sliding to the adjacent key allows one character to be input with a single stroke, realizing high input performance. Results of an experiment evaluate the proposed method as having an input speed of 79.7CPM and an error rate of 5.78%, demonstrating its effectiveness as a Kana character input method.Keywords: QuadKey, Japanese text entry, smartwatch, wearable device, fat finger, occlusionQuadKey:キーの数を4 つに限定したスマートウォッチ向け かな文字入力方式 近年,スマートウォッチと呼ばれる腕時計型のウェアラブル端末が注目されている.スマートウォッチは既存の携帯型端末に比べて表示画面が格段に小さいため十分な大きさのキーを配置することができない.そのため,オクルージョンの問題やファットフィンガー問題が発生し,スマートウォッチで文字を入力することは困難である.キーボードとしての実用性を考慮すると,これらの問題の改善に加えて高い入力性能を兼ね備えている必要がある.そこで我々はタッチダウンキーから隣接キーへのスライドで入力可能な文字群を切り替えることにより入力に必要なキーの数を4 つにしたかな文字入力方式であるQuadKeyを提案する.QuadKey はキーの数を4 つにすることで各キーに十分な大きさを確保してオクルージョン・ファットフィンガー問題を改善する.さらに,隣接キーへのスライドで文字群を切り替える仕組みにより,1 文字を1 ストロークで入力することができ高い入力性能を有する.評価実験の結果,入力速度は79.7CPM,エラー率は5.78%となりスマートウォッチのかな文字入力方式として有効性が示された.キーワード:QuadKey,文字入力,スマートウォッチ,ウェアラブル端末,ファットフィンガー,オクルージョンJournal(掲載誌)Journal of Information Processing, Vol.60, No.8, 1403-1412, Aug. 2019Published Paper

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